Ullared

Burger King anmält till DO

Två före detta anställda vid Burger King i Ullared har anmält arbetsplatsen till DO, diskrimineringsombudsmannen. De båda kvinnorna har utländsk härkomst och tillmälen såsom svartskallar har enligt dem förekommit.

Darine Trabelsi heter en av anmälarna. Hon har arbetat som arbetsledare och biträdande restaurangchef på Burger King i Ullared. Hon tar upp flera fall som hon bedömer som rasistiska och kränkande.

Under en period kände hon sig tvingad att använda en T-shirt som det stod "Whopper is God" på, något som rimmar dåligt med hennes religion. Darine Trabelsi berättar om hur det gick till när hon och den andra kvinnan slutade på snabbmatsrestaurangen.

– Den dagen då jag och den andra tjejen blev uppsagda, då var han så arg att han sa till den andra tjejen ”tro inte att detta är ramadan och att du kan slingra dig ur detta på något sätt.” Så uttryckte han sig och jag tog ju självklart åt mig. Så jag tog av mig min namnbricka och sa ”varsågod” och la den på bordet. Då sa han ”ni får sluta båda två, jag säger upp er”, säger Darin Trabelsi.

Ni har gjort en anmälan till DO, där det står det bland annat att man har sagt svartskallar. Gäller det även din arbetsgivare?

– Precis. Det är bara min arbetsgivare som har sagt och uttryckt sig på det sättet. Det är inte någon i personalen precis. Det förekom en dag då han hade kommit in till köket och sagt till en skiftledare att han inte vill ha några araber eller blattar i kassan, några utlänningar i kassan. Han vill bara ha svenska tjejer som står i kassan, det ser mycket bättre ut för gästerna, säger Darine Trabelsi.  

Arbetsgivaren heter Bill Svantesson. Han vill inte ställa upp på intervju i radio Halland men i ett mail till redaktionen hävdar han att diskriminering är något som aktivt motarbetas på Burger King i Ullared. För tillfället arbetar han på ett svar på den skrivelse han fått från DO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista