Risk för snömögel i väntan på våren

Ju längre våren dröjer, desto mer ökar risken för att de grödor som såddes i höstas kan ta skada. Risken för snömögel, eller utvintringssvamp som det också kallas, oroar bönderna just nu.

Men hoppet står till tjälen:
– Tur i oturen så har vi haft en tjäle när snön föll kring jultid och det minskar risken för risken för utvintringssvamparna och det är svårt så länge snön ligger att bedöma hur stora skadorna är, säger Magnus Melin, växtrådgivare på Växa Halland.

Förutom att tjälen gått ner i marken då de stora snömassorna började falla i slutet av förra året, blev det också en tidig höstsådd med torrt väder som bör ha gjort grödan väl rustad inför den långa vintern, säger Magnus Melin.

Överhuvudtaget finns mycket positivt med den långa vintern som att svampar och annan ohyra saneras och att jorden blir luckrare och därmed gör det lättare för vattnet att rinna undan till våren. Det sämsta för höstsådden är just mycket regn i samband med vårens ankomst. Om inte så kommer i alla fall rapsen att klara sig bra.

– Den kommer säkert att klara sig och den har hittills mått ganska bra av det här snötäcket. Det är som ett duntäcke för grödorna när det är kallt på nätterna, säger Magnus Melin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".