Bussbolag kanske snart kan starta en busslinje utan att be om lov. Foto: Magnus Hagström/SR Halland

Privata bussbolag kan ta över

Privata bussbolag får själva bestämma om de ska köra buss på vissa linjer både på den halländska landsbygden och i städerna. Så kan det bli om det nya kollektivtrafikförslag som regeringen lade fram häromdagen blir verklighet.

Hallandstrafiken och dess VD Rolf Persson kan inte längre säga nej till privata aktörer som vill starta trafik.

– Därmed öppnar man upp fältet för kommersiella kollektivtrafikföretag att bedriva parallella trafikuppgifter eller utöka eller helt enkelt själva avgöra om de vill driva ytterligare trafik utöver det som är samhällsfinansierat, säger Rolf Persson, vd för Hallandstrafiken.  

I höstas föreslog en utredning att de privata trafikföretagen skulle få första tjing på att ta hand om de buss- och tåglinjer där de tycker att det går att köra på marknadsmässiga villkor. De linjer som ingen ville driva privat skulle samhället vid behov köpa in med skattepengar.

Många ansåg att kommersiella krafter då skulle plocka russinen ur kakan - skattebetalarna skulle få betala olönsam trafik utan att samtidigt kunna tjäna pengar på de lönsamma linjerna. Nu har regeringen ändrat sig, samhället ska få välja först och kan då lägga vantarna även på lönsam trafik- Först därefter ska de privata aktörerna få chansen.

En delvis omvänd ordning, men fortfarande kan det bli så att privata bussbolag plockar en del russin ur kakan menar Rolf Persson.

– Det kan bli en sådan utveckling, det är väldigt svårt att överblicka hur det här kan slå fortsättningsvis. Men visst, det finns en sådan risk att man hamnar i en sådan situation, ja.

Det skulle isåfall påverka det lokala, kommunernas ekonomi negativt?

– Ja om man hamnar i en sådan situation, säger Rolf Persson.

Och även om det nya förslaget har tagit hänsyn till kritikernas synpunkter, så har regeringen fortfarande alldeles för bråttom att driva igenom nyordningen redan till 2012 tycker Rolf Persson.

– Ja, jag är orolig för att det är kort tid, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".