Varberg

Svartbyggen på Getterön måste rivas

Nio stugägare på Getterön hotas nu med dryga viten om de inte river utbyggnader som man inte har bygglov för. Totalt 25 misstänkta svartbyggen upptäcktes när stadsbyggnadskontoret i Varberg gjorde en riktad kontroll i området.

Byggnadsnämnden kräver nu att nio av svartbyggena omgående tas bort. Annars går man till domstol för att få höga vitesbelopp utdömda.

Enligt gällande bestämmelser får byggnaderna inte överstiga 80 kvadratmeter, men när byggnadsinspektörerna förra året tittade närmare på hur de som fått bygglov dom senaste 10 åren fann man hela 25 svartbyggen. Ägarna har uppmanats att åtgärda avvikelserna.

Det vanligaste felet är att fastighetsägaren byggt in uteplatsen eller att friggeboden blev för stor eller för hög.

Byggnadsnämndens orförande, centerpartisten Stefan Stenberg tror dock inte dom berörda fastighetsägarna medvetet tänjt på reglerna:

– Snarare att man inte tänkt sig för. Man har en taktäckt uteplats kanske, och så tycker man att deet blåser för mycket och bygger in den.  Men den dagen man bygger väggar så blir den ju en del av bostadsarean.

Nio av de 25 fastighetsägarna  får nu förelägganden om att riva svartbyggena. Annars hotar vite, ett slags böter. Om så inte sker blir nästa steg att byggnadsnämnden begär att en domstol ska döma ut dom relativt höga böterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista