Fall om fiskekvot till regeringsrätt

Radio Halland har tidigare berättat om yrkesfiskaren Börje Nilsson i Bua som fått sin tilldelning av fiskekvoter kraftigt minskad efter att ha varit föräldraledig då Fiskeriverket hade sin referensperiod. I sommar prövas hans fall i regeringsrätten.

– Vi har fått en pott av dagar av EU som vi fördelat. Och den har vi fördelat efter samma principer till alla fiskare. Och det innebär att man inte kan ta hänsyn till sådana aspekter som föräldraledighet eller sjukdom. Den har varit rättvis för alla, för att i och med att vår pott varit så liten i förhållande till det behov som finns och fiskarna så har man fått utefter vad man har fiskat från 2005 till 2007, säger Patrik Persson, enhetschef på tillträdesenheten på Fiskeriverket om hans situation.

Yrkesfiskaren Börje Nilsson i Bua var föräldraledig under dessa år referensperioden från Fiskeriverket gjordes. Därför får han nu bara fiska 27 dagar per år. Detta har också påverkat Fiskeriverkets skrotningbidrag som nu blir mycket liten för Börjes del. Han har varit yrkesfiskare sedan 1977 och anser att man till exempel borde gjort referensperioden längre, eller fördelat dagarna lika. Hans anmälan har fått avslag i både länsrätt och kammarrätt, men i sommar prövas fallet i regeringsrätten. Han har också gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, men den myndigheten är endast till för anställda eller arbetssökande.

– Möjligheten om man inte kunnat fiskat under dessa år är ju att man kan låta någon annan med yrkesfiskelicens fiska med fartyget, det är ju inte direkt kopplat till en person, säger Patrik Persson.

"Man blir straffad om man som yrkesfiskare gör något annorlunda”, säger Börje Nilsson. Kommentar?

– Man blir inte straffad, här har vi haft en princip som är samma för alla fiskare. Så fort man ska ta hänsyn till sådana här faktorer innebär det i sådana fall att några andra fiskare får mindre dagar, säger Patrik Persson.

Sveriges Radio Halland har varit i kontakt med näringsminister Maud Olofsson som inte velat att kommentera frågan, men hänvisar till en promemoria där man vill ändra reglerna för egenföretagare som vill vara föräldralediga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".