Elevkåren på Örnaskolan och Magnus Rasmusson tar det första spadtaget. Foto: Viktoria Svedlund/SR Halland
Hylte

Första spadtaget för nya Örnaskolan

Örnaskolan i Hyltebruk ska renoveras. I många år har både elever och lärare väntat på en välbehövd renovering av skolan som byggdes 1970 och nu är det dags.

I vårsolen framför skolan hölls idag en samling för att fira. Magnus Rasmusson ordförande i barn och ungdomsnämnden i Hylte kommun fick äran tillsammans med skolans elevkår att starta bygget. Vi ska lyssna hur det lät.

– Det var faktiskt 70 år sedan den här skolan byggdes, nu är det dags att göra någonting åt det. Och nu är dags, säger Magnus Rasmusson inför elever och lärare som hade samlats utanför skolan.

Man gör förutom en uppfräschning av skolan också en helt ny planlösning. Den ska göra att man kan varva lugn studiemiljö med chansen att umgås, utan att de två faktorerna stör varandra. I mitten av byggnaden kommer café, bibliotek och matsal ligga i något som beskrivande nog kommer att få namnet Hjärtat.

– Varje dag har de samlingsplats runt skåpen, så att det är en tuff miljö. Med den här renoveringen så får vi det lite mer uppdelat och fördelat över hela skolan. Det blir tre skolor i skolan. På det sättet ska vi får en lugnare miljö, säger rektor Leif Åberg.

– Det kommer bli jättebra, jag ser väldigt positivt på det här och de nya utrymmen som kommer till i lokalerna. Både för de sociala ytorna och för lektionssalarna, säger Leif Åberg.

Alexander Engman går i årskurs nio på Örnaskolan berättar hur han som elev ser på sin skola.

– Den är sliten och folk är trötta på den, så som den ser ut. Den är förstörd och den ser tråkig ut, säger han.

Finns det någonting ni kommer att sakna?

– Varvet. Det är det som går runt, så att man kan gå runt hela skolan, något man fördriver tiden med på rasterna, säger Alexander Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".