Klockorna måste dämpas

Klockringningen från S:t Nicolai kyrka mitt i Halmstad är för högt. Det beslutet har Miljööverdomstolen fattat idag. Det finns billiga och enkla sätt att dämpa ljudet nattetid, skriver domstolen, som inte accepterar en högre bullernivå än 35 decibel inne i sovrummen hos grannarna till kyrkan. Begränsningen ska gälla mellan klockan tio på kvällen och sju på morgonen.
Det hela började med att en man som bor i närheten av kyrkan klagade på att hans nattsömn stördes av klockringningen. Ibland tvingas han använda sömnmedel för att kunna sova ut. Tidigare ringde klockan varje kvart, men efter kommunens ingripande har detta begränsats till en gång i timmen. Mannen krävde att ringandet helt skulle stängas av på nätterna. Men Halmstads kyrkliga samfällighet försvarade sig med att ringningen för tidsangivelse är en mycket gammal tradition som av de flesta upplever som något positivt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista