Halland

Stort underskott kunde vara större

Det blir underskott för Hallands landsting i år igen. Men underskott hade blivit ännu större om inte en del av landstinget gått flera miljoner plus, nämligen själva landstingsstyrelsen.

– Landstingsstyrelsen har sin verksamhet, sen har ju då våra sjukhus och vårdenheter sin verksamhet. Landstingsstyrelsen har gått plus men verksamheten där ute har gått minus, så för hela landstingets del så är det minus tio miljoner kronor, eller 9,8 miljoner, säger Mats Eriksson, landstingsstyrelsens ordförande.

Landstinget i sin helhet gick minus med 10 miljoner under 2009. Men landstingsstyrelsen, som kan liknas med landstingets regering, gick plus med nästan hela 150 miljoner kronor. Överskottet beror på större skatteintäkter, statliga pengar för vårdgarantin å mindre utgifter för sjukförsäkringar. Det positiva resultatet bidrog till att underskottet för hela landstinget inte alls blev så stort som det hade kunnat bli. Det är de två sjukhusen i Halmstad och Varberg som slukar resurser.

Tror du att sjukhusens ekonomi kommer att vända under det här året?

– Ja, jag vill påstå att utvecklingen redan har vänt. Men man måste jobba hårt för att komma till noll och det är jag övertygad att man kommer att göra, säger Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".