Foto: Lars Salomonsson/SR Halland
Halland

Grannsamverkan förhindrar inbrott

Var fjärde inbrott i villor och lägenheter kan förhindras om grannar hjälps åt att ha koll på varandra och hjälpa varandra. Och nu inbjuder polisen i Falkenberg till nya informationsträffar om grannsamverkan.

Det finns redan många områden der där finns eller kanske funnits grannsamverkan. För det är inte ovanligt med solblekta och mögliga gamla skyltar om att ett område samverkar.

– Det kan ju alla förstå att föreningen uppenbarligen inte är aktiv när man inte sköter skyltarna. Det ser inte bra ut, säger Per-Erik Andersson på polisen i Falkenberg.

Trots att försäljningen av antalet villalarm ökat rejält dom senaste åren tycker Per-Erik Andersson att det ena inte utesluter det andra och att den personliga kontakten mellan grannarna är viktig.

Stig Bengtsson bor i ett villaområde på väster i Halmstad och han tycker det är viktigt att det finns en samverkan mellan grannarna och att det fungerar.

– Vi meddelar våra grannar så fort vi åker bort och vi stoppar in tidningar, tar hand om posten och stoppar in i brevlådor så att det inte finns synligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".