Halland

Framtidstro bland företagen

Framtidsoptimismen hos halländska företag är större än på väldigt länge. Det säger en färsk konjunkturrapport som Svenskt näringsliv gjort.

De kommande sex månaderna räknar många företag med att kunna anställa fler personer, öka produktionen och dessutom göra investeringar.

– Man är tillbaks på samma nivåer som man var 2005-2006, både när det gäller försäljning, produktion, investeringar och även antalet anställda, säger Mikael Kulanko regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland.

Cirka 200 företagare har blivit tillfrågade om vad dom tror om framtiden för deras företag, och resultatet pekar på en klart uppåtgående kurva vad gäller framtidstro. Men varifrån kommer denna optimism?

– Det som är mest annorlunda är väl att företagen börjar få beställningar som de kanske inte hade fått före jul. Det finns de som säger att förra veckan hade jag ingenting, denna vecka har jag fullt med beställningar. Det är den typen av ryckig konjunkturuppgång.

En positiv prognos är ingen garanti för ett lika positivt resultat. Det är Mikael Kulanko noga med att säga. Men han tror ändå att optimismen kommer stora positiva följder.

­– Det är ju så att när vi lyckas vinna medaljer i OS exempelvis så känns det lite lättare att gå till jobbet dagen efter, även om man inte är med direkt och påverkar så är det känslan av att vara med i ett vinnande lag.

– Och det är klart att finns det en prognos med den här framtidsoptimismen i så tror jag att de flesta kommer att känna av det. Alla sprider de här resultaten med glädje, precis som när man pratade om hur dåligt det gick för ett och ett halvt två år sedan, avslutar Mikael Kulanko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".