Vi bryr oss om småfåglarna i allt större utsträckning. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Ökat intresse för fåglar i vinter

Det har varit en tuff vinter för fåglarna. Men vi människor tycks ha gjort vad vi kunnat för att bistå för fågelfröförsäljningen har nått rekordnivåer i vinter.

– Det har vi verkligen märkt av, det har gått åt väldigt mycket fågelfrö. Framförallt efter det att snön kom, helgen mellan jul och nyår, då startade det och sedan har det varit en otrolig rusch efter fågelfrön, ända fram till nu, säger Per von Borstel, produktchef för fågelfröer på Hammenhögs i Skåne.

Ja, har det har gått bra för fågelfrötillverkarna i vinter. I Hammenhög blandas skånskt havre och vete med solrosfröer från mellaneuropa och paketeras sedan. Och trots den stora åtgången så har det inte varit någon som helst risk att fågelfröerna skulle ta slut i vinter.

Men är det alltid vädret som styr åtgången, kan man se skillnader i vårt intresse för att mata fåglar över tid?

– Vädret styr, det ser vi försäljningsmässigt, en snöig vinter då blir det väldigt mycket mer försäljning. Men jag skulle vilja säga att vi ser en trend över tiden, det har blivit mycket roligare och ett större intresse att mata fåglar. Vi märker det väldigt mycket på privatpersoner som ringer och generellt på försäljningen, det ökar hela tiden. 

– Vi bryr oss minst lika mycket om fåglarna som man bryr sig om blommor och grönsaker hemma i trädgården. Människor ringer och skriver om sina fåglar och fågelmat, så det är absolut ökande, säger Per von Borstel.

Det rapporterade P4 Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".