Amanda Hansson. Foto: SR Halland

Allt fler unga startar eget

Allt fler unga väljer att starta företag, det visar en rapport från Svenskt näringsliv. Tillväxten av unga företagsamma är dubbelt så hög som tillväxten av den totala företagsamheten.

En som valt att starta eget direkt efter gymnasiet är Amanda Hansson i Kungsbacka. Hon fick höra talas om en lastbil som var till salu och nu är driver hon ett åkeri.

– Det blev lite bråttom när han skulle sälja, det var en andel han skulle sälja och då ville vi passa på att ta den för det var en bra chans. Då hade man lite kunder redan från start, så man behövde inte börja riktigt från noll. Och jag visste att jag inte ville jobba i butik sju till fem, nu är det lite mer att jag kan styra min egen tid. Så det blev det bara att vi tog över det. Jag fick hitta någon som kunde köra medan jag jobbade på att ta mitt körkort, säger Amanda Hansson.

18 år med åkeriverksamhet utan ens ett lastbilskörkort, vad fick du för reaktioner?

– Kompisarna var väl kanske lite chockade. Men det var positivt, de tyckte att det var fräckt och häftigt och vågat och kul att någon tar initiativ istället för att bara gå runt här hemma och vänta på att jobben ska komma.

Amanda Hansson klarade lastbilskörkortet snabbt och nu kör hon själv alla leveranser. Vissa följde med bilen, som är med i Kungsbacka lastbilscentral och hon har också själv hittat nya kunder. Några dagar i veckan kör hon skolmat och några nätter kör hon elartiklar. Trots lågkonjunktur har det gått runt detta första halvår men vissa saker har varit lite krångliga.

– Det har isåfall varit pappersarbetet och att det är vissa prover som man måste klara av på Vägverket  som har varit väldigt kluriga. Men själva körandet har inte varit några problem, säger hon.

Det har också hjälpt att ha en pappa som är företagare, säger Amanda Hansson för han har kunnat hjälpa henne med pappersarbete och byråkrati.  Och hon tycker att förväntningarna hon hade på sitt nystartade åkeri har infriats.

– Det är nästan roligare tror jag. Det är omväxlande, det är nya kunder hela tiden, så jag tycker att det är jättekul, säger Amanda Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista