Tröga förhandlingar kan ge konflikt

Om två veckor löper många avtal ut på arbetsmarknaden. De pågående förhandlingarna för industrin, som ska vara vägledande för övriga avtal går trögt, och parterna står fortfarande långt från varandra.

Nils-Erik Andersson är ordförande för Pappers medlemmar på Värö Bruk och han ingår i Pappers stora förhandlingsdelegation. Han utesluter inte en risk för konflikt, även om det fortfarande finns tid att nå ett avtal.

– Det finns ju alltid en risk att det blir konflikt i en avtalsrörelse. Men fortfarande finns det väl förhoppningar om att man kan ska kunna komma till ett avtal. Men det finns en risk, helt klart, säger Nils-Erik Andersson.

Vad ser du som den stora stötestenen som blir svårast att knäcka?

– Hittills har det varit frågan om bemanningen men just nu verkar det ju även som att själva nivåerna även blir svåra.

Ekonomin har ju varit väldigt nere, är det inte som arbetsgivarna säger, väldigt känsligt att då att dra på för mycket med en gång?

– Jo självklart är det det, man ska inte dra på för mycket. Fackens ståndpunkt ät ju att vi ska ha en balanserad och en jämn löneutveckling och det tycker vi att de kraven som är ställda, de är balanserade och går i takt med våra konkurrensländer, säger Nils-Erik Andersson.