HFAB:s konferensresa upprör

Det kommunala fastighetsbolaget HFAB åkte på konferensresa till Kiruna för en total kostnad på nära en miljon kronor. Något som har väkt starka reaktioner hos flera bolagets hyresgäster.

– Jag tycker att det är fel, jag tycker att de ska fixa lägenheterna istället för att gå på konferenser som kostar en miljon. Det har redan höjt hyran med ett par hundra sedan jag flyttade in, det är tre månader sedan.

– De hyr ut, sedan gör de ingenting. De tar pengarna och åker på en sådan resa.

– Det finns billigare alternativ, man kan sitta i Halmstad och ha konferens, det tycker jag i alla fall, säger några av HFAB:s hyresgäster.

Det handlar om en konferensresa mellan 10 och 13 mars som 84 av HFAB:s 95 anställda var med på. Resan gick till Kiruna, och för att ta sig hela vägen upp dit hyrde bolaget nio vagnar i ett nattåg som de fritt disponerade. HFAB själva säger att målet med konferensresan var just själva resan på tåget. Den skulle vara en chans för den tredjedel av personalen som är nya i bolaget att lära känna varandra och sina nya kollegor. 950 000 kronor inklusive moms gick resan på. 600 000 gick till tåghyra.

– En miljon kronor är väldigt mycket pengar och jag har stor respekt för dem som tycker att det är just det. Men rycker man det löst ur sitt sammanhang så blir det stora problem. Vi har genomfört en stor organisationsförändring som började för ett och ett halvt år sedan, ett omfattande arbete som vi är på väg att landa i, säger Anders Thorén, kommunikationschef på HFAB..

– Då tycker vi det är viktigt att ta hand och slutföra den frågan på ett ansvarsfullt sätt, därför valde vi den här modellen att åka bort i fyra dagar, för vi kände att vi behövde göra det, vi behövde sitta ner tillsammans. 

– Man ska alltid lyssna på omgivningen och ta det på största allvar men vi har också ett ansvar för företaget att driva det. Vi har ett ansvar för bolagets bästa och för hyresgästernas, sedan lyssnar vi alltid på hyresgästernas bästa, det gör vi varje dag, säger Anders Thorén, kommunikationschef på HFAB.  Radio Halland har tittat närmare på hur mycket det skulle kosta om HFAB istället valt att förlägga sin konferens på en anläggning närmare Halmstad. På Varbergs kurort skulle kostnaden för tre nätter i enkelrum, där allt ingår, kosta någonstans runt 5500 per skalle. Alltså ungefär hälften av vad konferensresan till Kiruna kostade per person.

Ett annat exempel kan vi hämta från Tylebäcks konferensanläggning utanför Halmstad, där förvaltningscheferna i Halmstad kommun valde att lägga sin konferens förra året. Där kostar tre nätters övernattning i enkelrum ungefär detsamma som på Varbergs kurort. Jämförelserna kan vara svåra att få exakta, men de ger ändå en bild över att det fanns klart billigare alternativ i närheten av Halmstad.