Varberg

Åtta åtal för Falkagårdsbrott

I dag åtalades åtta i åldrarna 18 till 41 år vid Varbergs tingsrätt för en mängd brott som begicks i höstas i Falkagårdsområdet i Falkenberg. Det har handlat om allt från häleri via grov misshandel till mordförsök.

Inte mindre än nio olika åtal lämnade åklagarna Klas Lundgren och Marie-Louise Eskilstorp in till tingsrätten i dag. Det allvarligaste är en grov misshandel och mordförsök i oktober, då fyra av dom åtalade misshandlade två män, bland annat slogs männen blodiga med flaskor och fick ta emot sparkar när dom slagits ner.

En av de misshandlade sköts sen i benen med en pistol någon eller några av dom fyra hade med sig. Två andra män var också nära att träffas av kulorna. Åklagarna menar att det handlar om försök till mord och att gärningsmännen har varit helt likgiltiga för konsekvenserna av sitt handlande.

Dagarna efter försökte ett par av männen att ta sig in på sjukhuset i Varberg, där den skottskadade mannen vårdades, för att hota honom och återta sina uppgifter och tvinga honom till tystnad. I augusti greps en av männen, en 20-åring, av två andra när han gjorde inbrott i en bil. Två av 20-åringens kamrater försökte frita honom och misshandlade då grovt de som ertappat och gripit 20-åringen. Både batong och knogjärn användes.

Förutom de här brotten är en av männen åtalad för medhjälp till en bilstöld, ett par andra för häleri och en för att ha slagit sönder en pizzeria i Falkenberg och där misshandlat och slagit sju andra män. Det finns också en jeansstöld och vapen- och narkotikabrott på den omfattande åtalslistan.

Som om det inte skulle vara nog är en av männen, 41-åringen, också åtalad tillsammans med ytterligare två andra personer, ha köpt bilar utan att betala de och sen sälja bilarna i Tyskland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".