Halland

Hemsida tar grepp om kulturen

För första gången tar nu Halland ett samlat grepp på sitt konstliv. Och det är webben som gjort det möjligt. Den nya sajten konstihalland.se ska ge publiken all information som behövs.

– Både de som bor i Halland och vill åka runt i olika kommuner och ta del av kulturlivet så är sidan jättebra. Men även om man ska åka till Halland och bo någon annanstans och inte har koll, säger Agneta Götheson som har varit projektledare.

Tjänar konstnärerna något på det här?

– Absolut. Nu får man ju en chans att synas och verkligen visa vad man kan. Det finns många olika ingångar på den här sidan där man har möjlighet att kanske lägga till sådant som man sysslar med även som konstnär, som är närliggande områden.

Halland ligger tidigt i utvecklingen, faktiskt först i landet med en egen konstsida på nätet. Det här applåderar regeringen, för statens nya kultursatsning med koffertmodellen innebär större regional frihet att fördela pengarna som just regionen själv vill ha det. Ett samlat grepp om konsten är därför helt nödvändigt och länsmuseet i Halmstad tar nu detta samlade grepp.

– Jag tycker att det är mycket viktigt att visa på en helhet, visa på den energi och kraft som finns i konstfältet i Halland, säger Evelina Lindblom, ansvarig på museet.

– Jag tror också att det är en viktig del att utveckla i en region. Jag tror att den kan ge en hel del till regionens profil så i det avseendet så tycker jag nog att man ska satsa på det här, säger Anne Lang, konstkonsulent i Halland.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".