Fram till 50 - och 60-talet fanns uttern i så gott som hela Sverige. Foto: Randy Wilder/Scanpix
Halland

Uttern har kommit tillbaka

Efter att praktiskt taget ha varit utrotad i Halland är uttern på väg att etablera sig här igen. Framför allt beror det på att man börjat få bukt med de miljögifter som stört djurets reproduktion.

– Nu har vi fått in rapporter om att den har spridit sig i Sverige igen och vad vi vet så finns den nu i alla kommuner i Halland utom Kungsbacka, säger Viveka Strand, biolog på länsstyrelsen.

Fram till 50-60-talet fanns det gott om utter i hela Sverige och så även i Halland. Sedan minskade den drastiskt i hela landet och i Halland bedömdes den vara så gott som utrotad. Jakten var ett stort problem fram till 1968 då uttern blev fredad för jakt men största boven var ändå miljögifterna.

– Man anser att PCB var den största orsaken till att uttern försvann till stor del från Sydsverige, säger Viveka Strand.

Uttern har framför allt spårats vid vattendrag och under broar där den markerar revir genom sin spillning. När Radio Halland träffar Viveka Strand på en blåsig plats vid Suseån är det just spillning hon hoppas hitta, dock utan resultat den här gången. Hur många exemplar som finns vet man inte, kanske rör det sig om ett tiotal i Halland, men uttern har varit synlig vid fler tillfällen.

– Två stycken observationer känner jag till på uttar som är gjorda rätt så nyligen. Den ena vid Genevadsån, ganska nära Genevad, där två stycken sportfiskare såg en utter leka en lång stund och äta upp en ål. Två uttrar har också synts i Kroksjön i Unnaryd, säger Viveka Strand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".