Alevallen i Halmstad. Foto: Lars Salomonsson/SR Halland
Halland

Snöproblem på mindre arenor

De allsvenska fotbollsplanernas tillstånd har hårdbevakats senaste veckorna. Frågan är hur det ser ut på resten av Hallands ännu snötäckta fotbollsplaner inför seriestarterna om fyra veckor.

En som tittat efter är Göran Svensson, vaktmästare på Ränneslövs hemmaarena Björkvallen söder om Laholm.

– Jag tog en skyffel och skalade av lite och där var lite grönt i gräset, så det finns hopp, säger han.

Nu har ni hemmapremiär först den 25 april, serien startar nästan tio dagar tidigare. Tror du att de där dagarna är viktiga?

– De kan säkert göra sitt till att det blir bättre fart på det. Men det beror helt och hållet på vädret, säger Göran Svensson.

Den allsvenska fotbollen är ju redan igång, tidigare än någonsin förr på grund av fotbolls-VM i Sydafrika senare i år. Men när det gäller allsvenskan handlar det om matcher på konstgräs eller eluppvärmda planer som varit täckta hela denna snörika vinter.

Så är det förstås inte på alla de små arenor och planer runt om i Halland. Här ligger snön djup, djupare ju längre in i landet man kommer. På Torsvalla i Karl Gustav, en av de arenor där Kung Karl BK spelar på, är snödjupet upp mot 40 cm.

Hur Bänaredsvallens gräs utanför Tvååker är vet inte IFK Bänareds ordförande Thomas Holmgren än. Men han har kunnat konstatera att inte heller grusplanerna har varit bra i år och det har träningen blivit lidande av. Och hos kollegan Haverdal i division sex, som ligger betydligt närmare havet, har förstås inte ett enda grässtrå kommit upp, vilket är rejält ovanligt i andra halvan av mars. Kan då småklubbarna göra någonting för att hjälpa planerna att bli spelklara i tid?

– Egentligen inte, då får man ju skotta den. Men det har vi inte kapacitet för utan det får sköta sig själv, säger Göran Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista