Den flata dammusslan och den spetsiga målarmusslan är i fara i Viskan, säger Per Ingvarsson. Foto: Magnus Hagström/SR Halland
VARBERG

Muddring hot mot unika musslor

Sportfiskarna kräver att årets muddring i Viskan stoppas. Muddringen utrotar sällsynta arter av musslor, menar Per Ingvarsson i Sportfiskarna Halland.

– När man muddrar så gräver man upp åbottnen och därigenom gräver man upp musslorna och deras habitat. Dessutom förstör man för fisket både på plats och nedströms, säger Per Ingvarsson.

Flera utrotningshotade sorter av stormusslor, såsom flat dammussla, riskerar att försvinna om muddringarna i Viskan norr om Veddige får fortsätta nu i sommar, menar Sportfiskarna.

Muddringarna inleddes förra året. Efteråt hittade Per Ingvarsson döda musslor på stränderna, samtidigt som vattnet grumlades. Det kan störa fisket av lax och öring. Därför vill Sportfiskarna stoppa årets muddringar i Viskan.

– Man har muddrat en sträcka på fem och en halv kilometer uppströms, och tar man sista biten här så försvinner musslorna helt.

Våtmarken Dran i Viskan är den enda plats i Halland där det fortfarande finns flat dammussla. Per Ingvarsson är kritisk mot att Miljööverdomstolen har tillåtit muddringen och menar att det är dags att ompröva gamla vattendomar och dikningsföretag som enligt honom mest förstör till ingen nytta

– Detta är ju våtmarker som alltid kommer att översvämmas. De kan ha det som betesmarker men som odlingsmarker kommer de aldrig att bli bra.

Är det inte okej att skaffa sig mer betesmark här?

– Inte om det går ut över den biologiska mångfalden och andra miljömål, säger Per Ingvarsson, Sportfiskarna Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista