Halland

Bönder positiva till certifiering

Trots allt finns det fördelar med den nya certifieringen av svinuppfödningen. Det menar ordföranden för länets grisföretagare, Hans Carlsson i Rävinge.

Senast den 1 april måste landets grisbönder bestämma sig om de vill gå med i den nya egenkontrollen som branschen beslutade om efter djurrättsaktivisters avslöjande om vanvård på grisfarmar. Hans Carlsson tror att de flesta går med, för grisbönderna har inget alternativ.

– Blir man inte godkänd med certifieringen och är man inte certifierad så får man inte lämna några grisar till slakteriet, för de tar inte emot dem, säger Hans Carlsson.

Känner ni att ni är upptryckta mot väggen?

– Det kan man väl säg. Vi har varit kontrollerade av djurhälsovård och dylikt men vi har inte bevis med papper att vi har skött uppfödningen. En del säger att djurhälsovården är köpt utav näringen, nu har vi en oberoende part som kommer och kontrollerar oss och då kan man bevisa det både för slakterier och handel.

– Visst, det kanske kostar oss 5000 kronor om året för att göra det här och merarbete med papper och kontrollanter, men det kan också vara att vi till och med får exportera grisarna till Tyskland på grund av certifieringen.

Hade du besök av djurrättsaktivister, de som fotograferade?

– Det vet jag inte, vi har inte hamnat på någon hemsida. Men vi har låst stallarna så jag hoppas inte att vi får något besök, för då gör de intrång, säger Hans Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".