Minskat stöd för biogas

Sverige ska inte satsa pengar på en utbyggnad av infrastrukturen för biogas och man bör minska stödet för tankstationer. Det föreslår en utredning, beställd av regeringen, som kommer att presenteras senare i vår.

Ett ganska väntat besked för Ingvar Bartholdsson, involverad i det stora biogasprojektet i Falkenbergs inland.

– Jag är inte förvånad, det är klart att man blir lite besviken när man inte får igenom de önskemål vi har, men jag är inte förvånad, säger han.

Ingvar Bartholdsson hade hoppats på det motsatta beskedet, att Sverige ska sätta upp nationella mål för biogasutvecklingen, satsa pengar på infrastruktur för biogasen och öka stödet för tankstationer.

– Då hade vi nog troligtvis beställt hela anläggningen före sommaren skulle jag misstänka, säger han.

Nu blir det alltså inte så. Men Ingvar Bartholdsson hittar en del i energimyndighetens utredning som beskriver fördelarna med biogastypen som utvinns av gödsel, alltså det sätt som Falkenbergsprojektet hade tänkt att använda.

– Jag tror att man kommer att sätta stödeffekter till vissa projekt, jag tror bland annat att Vessigebroprojektet kommer att vara ett sådant, där man kommer prova hur det kommer att fungera, säger han.

Och även om biogasutbyggnaden inte gynnas med politiska styrmedel så tror han att projektet i Falkenberg där ett 30-tal lantbrukare är inblandade kommer att lönsamt till slut, om än något år senare än tänkt.

– Vi har ganska många fordon, vi vet att kommuner och de större företagen övergår till gasbilar som det ser ut i dagsläget. Det kommer att finnas en marknad. Dessutom tror vi att bensinen inte kommer att kosta tretton kronor litern om tre år när vi är igång. Så med störst sannolikhet så får vi ändå en möjlighet att får fram det här kassaflödet, men kanske inte just nu. Jag ser nog att vi har en möjlighet att köra vårt projekt, det tror jag, säger Ingvar Bartholdsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista