Renovering gav ökad produktion

Efter en totalrenovering har Skåpanäs kraftverk i Ätran ökat produktionen av el motsvarande vad ett modernt vindkraftverk ger. Verket, som byggdes 1955, har dessutom förlängt sin livslängd med minst 50 år till.

Projektledare för ombyggnaden, Lennart Olsson från E.ON, var på plats under dagens återinvigning.

– Efter drygt 50 års drift så behöver vi se över saker och ting. Då säkrar vi driften och byter den teknik som är föråldrad. Och kan vi dessutom hitta ännu mer produktion utan att göra intrång, utan att det syns, så är det ren bingo för oss och för miljön, säger han.

Själva turbinen är effektivare, det är det som har lyckats?

– Den är både effektivare och har bättre miljöprestanda. Vi har tagit bort till exempel smörjmedel som man annars måste ha när saker och ting snurrar och ersatt det med vatten och det är ett väldigt stort tekniskt framsteg inom den här branschen.

Ni har lagt ut 22 miljoner på att modernisera och lyckats få ut 10 procent mer. Är det väl använda pengar?

– Alla de 22 miljonerna är inte bara för de 4 GWh som vi har ökat. Utan det är för att säkra driften, för att byta teknik och för att skapa de ökade miljövärden som vi har satsat på, säger Lennart Olsson, projektledare för ombyggnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".