Neil Henderson från IAEA pekade ut bristområden för Ringhals VD Bertil Dihné. Foto: Magnus Hagström/SR Halland
VARBERG

Risk att radioaktiva partiklar sprids

Säkerhetstänkandet på Ringhals behöver bli bättre på nio punkter. Det anser FN:s internationella atomenergiorgan IAEA som på torsdagen avslutade sin inspektion på plats.

Bland annat finns det brister när det gäller att ta reda på om radioaktiva partiklar sprids ut från kontrollerat område ut i resten av kraftverket.

– Det var ju en av de punkter som förvånade mig lite. Vi behöver förbättra detta. Det finns dörrar som inte är låsta eller där lås inte har fungerat. Vi borde ha mer övervakningar inom anläggningen så att man inte för radioaktivitet mellan utrymmen i onödan, så här kommer vi att vidta en snabb åtgärd, säger VD Bertil Dihné.

När problemen med säkerhetstänkandet i Forsmark blev kända, beställde regeringen 2007 en oberoende granskning av alla svenska kärnkraftverk. Det är alltså nio punkter där IAEA tycker att Ringhals bör förbättra sig. Det handlar bland annat om att bli bättre på att utvärdera sin egen verksamhet och jämföra med trender, men också att den som upptäcker till exempel att något behöver underhållas verkligen rapporterar det.

Vidare bör Ringhals skärpa kontrollen av att radioaktiva partiklar inte av misstag sprids för långt bort från reaktorerna - till exempel på medarbetarnas skor.

Det här är preliminära slutsatser. Slutrapporten kommer senare. Läsarna får då själva dra sina slutsatser när det gäller om Ringhals klarat granskningen bättre än till exempel Forsmark, men anmärkningar på nio punkter är fullt normalt, säger ledaren för IAEA:s team på plats, Neil Henderson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".