En eldsjäl bakom rampljuset

I skuggan av de stora TV-galorna pågår på många håll ett stort arbete för att hjälpa barn i utvecklingsländerna. En som sällan står i rampljuset, men som ligger bakom att hundratals barn i Ssenyange i Uganda har kunnat börja skolan och fått bättre mat är Matilda Nilsson från Våxtorp.

Imorgon kväll får hon och maken Linus ta emot en större summa insamlade pengar av Laholmsbuktens rotaryklubb.

– Det började med att jag åkte som volontär 2003 till Uganda. Min chef på byggnadskontoret hade skickat ut en förfrågan bland mina arbetskamrater om de ville skänka lite pengar som jag skulle ha med mig. Så jag hade med mig 2990 kronor på fickan som jag började stötta den här skolan med. De hade 150 elever som gick på skolan då varav nitton stycken bodde på skolan, säger Matilda Nilsson.

I vilket skick var skolan?

– Den var ganska risig och nedläggningshotad, den var på gång att lägga ner helt enkelt.

Idag har skolan 500 elever och drygt 300 bor på skolan. Att de bor där beror på att de är föräldralösa.

– En del har mist en förälder, en del har mist båda och har inga andra släktingar att bo hos heller, säger Matilda Nilsson.

Var får du pengar ifrån?

- Schyssta privatpersoner och massor av föreningar och även företag som stöttar. Och Laholms Rotaryklubb säljer en almanacka, som de har gjort i några år, där alla pengar går till Ssenyange.

De får mat och utbildning. Vad händer när de har gått ur skolan?

– En del får chans till vidareutbildning i det som kallas secondary school som är som högstadiet och gymnasiet. Det är om vi lyckas hitta sponsorer. I år är de 55 stycken som läser vidare i secondary school eller lärlingsutbildning, säger Matilda Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".