Halland

Halländska företag har flest obetalda räkningar

Halländska företag är sämst i landet på att betala sina räkningar visar ny statistik. En möjlig orsak är att många drabbas av blufföretag, menar Marie Axtelius, regionchef för Företagarna i Halland.

– Det har accelererat under hösten, säger Marie Axtelius.

Just Halland är hårt drabbat av blufföretag, och de är snabba på att skicka ärenden vidare till kronofogden. Det menar Marie Axtelius på Företagarna i Halland.

– Det känns som att de har nischat in sig på fyra, fem län i Sverige, varav Halland är ett, säger hon.

Siffrorna från kreditupplysningsföretaget Syna visar att antalet anmälda betalningsföreläggande till Kronfogden har ökat med 42% i Halland om man jämför februari i år med februari 2009.

Även siffror från Kronfogden visar att det har skett en kraftig ökning bland de halländska företagen om man jämför åren 2008 med 2009. Men det är svårt att säga hur stor del som beror på blufföretagens fakturor och vad som beror på lågkonjunkturen. En annan förklaring skulle kunna vara att Halland har väldigt många små och mellanstora företag, menar Marie Axtelius.

– Det är lite unikt för Sverige hur företagsstrukturen ser ut i de här länen och jag tror att det är där man kan göra kopplingen. Då ökar ju massan som kan få betalningsförelägganden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista