Fotbollsgymnasiet i Borås är en av de utbildningar som hotas att läggas ner. Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Idrottsgymnasium kan läggas ner

De ungdomar i länet som siktar på en karriär inom någon idrott kan få svårare att hitta rätt utbildning. Riksidrottsförbundet vill nämligen lägga ned flera av idrottsgymnasierna med riksintag, bland annat fotbollsgymnasiet i Borås.

Motivet är att utbildningarna inte levererat tillräckligt många elitspelare.

– När vi tittar på de rapporter som vi har fått in från Svenska Fotbollsförbundet så är det inte ens en handfull spelare som anger att de har gått ut gymnasierna på de här orterna, säger Maja Uebel från Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundets, RF, förslag, som just nu är ute på remiss gäller hur verksamheten ska utformas de närmaste åren. Enligt förslaget läggs flera av riksidrottsgymnasierna, bland annat för fotboll, hockey och simning, ned. Riksidrottsförbundet motiverar bland annat förslaget med att utbildningarna inte har levererat tillräckligt med elitspelare. Maja Uebel som är chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet säger att utbildningarna inte längre fyller något behov eftersom det finns många starka klubbar ute i landet som tar hand om talangerna själva.

En annan anledning till att lägga ned utbildningarna är att de har haft för många lokala sökande och för få tjejer. I Borås där man har haft fotbollsgymnasium sedan 1978 känner man inte igen sig i den beskrivningen, Johnny Murray är ansvarig för fotbollsgymnasiet i Borås.

– Om vi tittar på elitprofil i vår verksamhet så pratar vi om att man ska vara distrikts elit och det är samtliga av våra elever. En del är också har också hög nationell elit, sägr Johnny Murray.

Han menar att nedläggningarna kommer att påverka spelarkvalitén.

– På kort sikt tror jag att man inte kommer uppfatta problemen som så stora men på längre sikt tror jag att det kommer bli ett lägre underlag av kvalificerade ungdomar, säger Johnny Murray.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".