De tävlande i mattetävlingen Pythagoras Quest. Foto: Viktoria Svedlund/SR Halland
Halland

Tävlar om bästa mattekunskaperna

Högstadieskolorna i Hallands län har för andra året tävlat om att bli "Hallands bästa matematikhögstadium" i mattetävlingen Pythagoras Quest. Idag var det dags för distriktsfinalen i Halland.

Det är åtta skolor från Halmstad, Oskarström och Laholm som tävlar.

– Många av de lärare som följer med tycker att det verkligen har uppmuntrat eleverna. De tävlar om ganska mycket pengar, 4500 kronor till laget i distriktsfinalen. Det vinnande laget kommer gå vidare till riksfinalen. Förra året var vi bara tre – fyra distrikt, nu är vi ända uppe i norra Sverige också, säger matteläraren Lotta Hydén som startade tävlingen.

Tävlingen ska alltså locka intresset för unga studenter på högstadiet. Efter individuella kvalprov bildar de tre bästa på skolan ett tävlande lag. Om någon trodde att den här tävlingen mest lockar ett kön så är det helt fel, på plats fanns för att tävla fanns en ovanligt jämn mix av både killar och tjejer. Julia Borgström, Fanny Johansson och Emilia Törnell bildar dagens enda tjejlag, Gullbrandtorpsskolans lag.

– Det var väldigt blandat, väldigt olika slags frågor, så det var bra att vara tre eftersom vi är bra på olika saker. Jag tror inte jag hade klarat det själv.

– Vi löste dem först själva och sedan hjälptes vi åt.

– Det är roligt när man är flera och vi känner varandra ganska bra, säger Julia Borgström, Fanny Johansson och Emilia Törnell.

Tävlingen är avslutad och det blev Gullbrandstorpsskolan ifrån Halmstad som representerar Hallands län på riksfinalen i Malmö den 28 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".