Halland

Högst ökning av unga företagare

Ingenstans i Sverige ökar företag startade av unga så starkt som i Halland. Och fler skall det bli. Det är en av förhoppningarna bakom den stora Tillväxtdagen som pågått på Halmstads nybyggda Arenahall i dag.

Unga Företagare, UF, är gymnasieelever runt om i Halland mellan 16 och 20 år. Och det blir fler för varje år. Det är stor skillnad mellan södra och norra Halland, de flesta finns i Kungsbacka och bara 49 stycken i Falkenberg.

Varför är det så?

– Jag tror det ligger mycket i att det är en tradition i skolan och hur man jobbar med detta. I Kungsbacka har man jobbat under en lång period. I Falkenberg vet man att man har ett jättestort intresse för att utveckla sin UF-verksmhet så där kommer vi att jobba mycket för att öka antalet, säger Pauline Rubensson som är regionchef för UF i Halland.

En idé som fanns att hitta var en grytavdelare, där man ska kunna koka två grejer i en gryta.

– Om en student har trångt i köket kan man koka både morötter och potatis i samma gryta. Det är ett vardagsproblem som vi själva har så vi ville lösa det, säger Matilda Elmgren som var en av uppfinnarna bakom grytavdelaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".