Vart femte lamm går aldrig utomhus. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Efterfrågan väger tungt i lammdebatt

Får och lamm har det bra även om de går inomhus och för lantbrukaren är det ett sätt att både möta efterfrågan och jämnare kunna fördela arbetet under året. Så säger två fårproducenter på LRFs regionstämma i Halland om att vart femte lamm idag aldrig får komma utomhus, eftersom man avlat fram tidigare lammning för att kunna leverera kött till påsk.

Martin Johansson i Köinge har ännu inte börjat med den nya metoden, medan Per-Anders Nilsson i Sibbarp gjort det. Förklaringen för hans del är enkel.

– För att få fram lamm till påsk, för att det är då det är bäst pris på köttet, säger Per-Anders Nilsson.

Du som inte har provat på det, vad tycker du om metoden?

– Den är intressant, man får hela lammningsperioden på vinterhalvåret. Traditionellt har de lammat från april till juni egentligen och då är det mycket andra sysslor på en gård. Det är positivt vad man har anpassat produktionen till vad konsumenten vill ha, säger Martin Johansson.

– Hade det inte funnits någon efterfrågan på lammkött på första halvåret hade jag nog inte hållt på med det, säger Per-Anders Nilsson.

Fåren får inte komma utomhus någonting, är inte det synd?

– De har det bra inne. Bra mat och bra ströbädd. Man anpassar också, genom att tackorna lammar på vintern så kan man ha tackorna på väldigt dåliga beten på sommaren. Idag går tackorna mycket på naturreservat och tackorna har egentligen inte resurser till att föda ett lamm på sommaren. Det är lammen som inte kommer ut men de har väldigt bra betingelse inomhus, säger Per-Anders Nilsson.

Tror du att det kommer bli allt vanligare att det blir så här?

- Ja, i och med att vi tjänar mer pengar på det så kommer det bli vanligare.

Kommer det slå ut det mer traditionella sättet att ha får på?

– Nej, det tror jag inte.

Den konsument som vill ha lamm som har uppfötts på mer traditionellt sätt, kommer att ha kvar den möjligheten?

– Absolut, säger Per-Anders Nilsson från Sibbarp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista