LRF-ombud på regionstämma. foto: Göran Frost/SR Halland
Halland

Kräver pant på alla burktyper

Bönderna kräver att det måste bli pant också på så kallade exportburkar. Det vill säga burkar som köpts utomlands men som man inte får pant för i Sverige. Annars kom fler djur att dödas av vassa plåtbitar som hamnar i magarna.

En motion med det innehållet röstade LRF-stämman på fredagen igenom mot styrelsens uppfattning.

– Nära där jag bor finns en mjölkbonde som förlorat fem djur som fått i sig burkar som krossats av jordbruksmaskiner, sa Bertil Holmén från Långaryd som skrivit motionen.

– Jag vädjar till fullmäktige att gå emot styrelesens förslag och rösta för motionen till riksförbundsstämman.

LRF-styrelsen i Halland ville inte säga ja till motionen, med hänvsining till att frågan var uppe på riksförbundstämman 2008, och då röstasdes ner. Men Bertil Holmén fick stöd från falkenbergsgruppens ordförande Karl-Åke Karlsson:

– Den här motionen berör mig i hjärtat. Vi får plocka burkar tio meter från vägarna. Det här är en påtryckning och jag hoppas att motionen går vidare till riksförbundsstämman.

Motionären vill att LRF ska påverka Sveriges EU-representation för att få pant också på burkar också utanför den svenska markanden.

Stämman beslutade att  frågan om pant på burkar från andra länder tas upp igen på LRF:s högsta nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista