Halland

(C) öppet för mer kärnkraft

I nästa vecka kommer regeringens förslag om att tillåta nya kärnkraftsreaktorer. Men proposition kan stoppas av tre icke troende centerpartister

Enligt propositionen ska bli tillåtet att ersätta de nuvarande kärnkraftreaktorerna med nya reaktorer. Förslaget till riksdagen bygger på den överenskommelse som alliansen träffade för drygt ett år sedan där inte minst Centerpartiets svängning i kärnkraftsfrågan fick stor uppmärksamhet. Redan idag finns centerpartister i riksdagen som aviserat att de inte kommer att rösta ja. Riksdagsmannen Jan Andersson från Torup räknar med att energiuppgörelsen kommer att gå igenom riksdagen.

– Det vore olyckligt om förslaget stoppas därför att att med den här överenskommelsen har vi gett mycket tydliga signaler till marknaden vad det är som gäller i framöver. Jag upplever så är man på bredden nöjd med det här i centerleden.

– Det är klart att det alltid finns de som är tverksamma till öppningen. Samtidigt måste man komma ihåg hur helheten ser i propositionen, säger Jan Andersson.

 Även de ledande centerpartister i Halland säger att de stöder uppgörelsen och att man fått med övriga borgerliga partier på en långsiktig satsning på förnyelsebar energi. I synnerhet som uppgörelsen också innebär att inga statliga subventioner ska kunna ges för nya reaktorer och att det då blir så dyrt att det därför blir ointressant. Man tror också att de centerpartister som är kritiska idag kan ändrar sig då man ser helheten i uppgörelsen. Så här säger till exempel kommunalrådet i Kungsbacka Ola Johansson:

– Det är ju inte vår målsättning att vi ska bgga ut kärnkraften. Utan målsättningen är att få fart på alternativa energikällor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista