Halland

Patienter kontrollerar läkare

 Allt fler patienter kontrollerar om deras läkare eller tandläkare blivit prickade för fel i tjänsten.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd får idag fyra gånger så många förfrågningar jämfört med för tio år sedan. Även sjukhus och bemanningsföretag vill i högre grad veta om arbetssökande blivit anmälda och om de fått någon påföljd.

 Anders Åkvist som är distriktsläkare i Laholm och vice ordförande Hallands Läkarförening ser inte det här som ett problem:

– Naturligtvis är det bra att skaffa sig information om den läkare som man tänker anlita. Däremot tror jag att man får en väldigt liten helhetsbild av en läkares prestation genom att kontakta ansvarsnämnden.

Att alltfler efterfrågar upplysningar i ansvarsnämnden kan vara en av flera faktorer som bygger på stressen för de anställda i vården. Det visar också  en undersökning bland unga läkare. Samtidigt utökar nu socialstyrelsen sin tillsyn inom vården. Det finns mer av öppna jämförelser av olika vårdenheter, inte minst genom införandet av vårdvalet.

– Personlien tror jag att det är viktigt att själv bilda sig en uppfattning om den enskilde läkaren i det personliga mötet och inte bara genom externa källor, säger Anders Åkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".