Cecilia Kjellman. Foto: Göran Frost/SR Halland
Halmstad

Så ska unga kriminella hjälpas

Unga som riskerar att fastna i kriminella eller våldsamma kretsar står i fokus för ett nytt projekt som drivs av Högskolan i Halmstad. Syftet är att öka samarbetet mellan olika myndigheter och frivilliga organisationer för att kunna ge bättre hjälp.

Att få med till exempel kyrkan, nattvandrarna och KRIS; föreningen för före detta kriminella, ger helt nya möjligheter, enligt Cecilia Kjellman, som leder Högskolans projekt.

– Det blir väldigt spännande samtal och det blir väldigt tydligt att man har mycket att hämta från varandra, säger hon.

Ökat samarbete ger ökad förståelse, enligt Cecilia Kjellman. Och på så vis skapas förutsättningar för att bättre kunna hjälpa de som hamnat snett. Det här är ju inte första gången man hör att samarbete ska bli bättre mellan polis, sociala myndigheter och skola. Varför har tidigare försök i den här riktningen så svårt att lyckas?

– Bland annat handlar det väl om att olika professionella grupper har olika strukturer när det gäller hur man ska jobba. Och man har antagligen också ett visst revirtänkande.

En annan faktor är sekretessreglerna som kan göra det svårt för de inblandade att arbeta ihop fullt ut. Cecilia Kjellman menar att reglerna är ett skydd för den berörde, men att man skulle kunna se över hur de tillämpas.

Sex olika studiegrupper ingår i projektet, varav tre är områdes uppdelade på Vallås och Andersberg i Halmstad och Hylte. Utifrån från den unge kriminella eller våldsbenägna personens perspektiv innebär det nya arbetsättet att personen känner att det händer saker och förstår varför. Det menar Ceclilia Kjellman.

-- Man också ska kunna vara delaktig i det som händer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".