Halland

Dåligt intresse för resurshjälp

Intresset för att ta emot krishanteringshjälp från civilförsvarsförbundet, till exempel vid översvämningar, är svalt från länets kommuner. I Halland är det bara Kungsbacka som har ett uttalat samarbete med civilförsvarsförbundets frivilliga resursgrupper.

– Jag tror att man alltid ska vara förtänksam i sådana här situationer och ligga steget före. Har man en utbildad frivillig resursgrupp ska det också tecknas avtal. Då kan man också utnyttja den precis som man har tänkt sig, säger Lennart Rydén som jobbar på civilförsvarsförbundet i Halland.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som gett Civilförsvarsförbundet uppgiften att utbilda medlemmar till frivilliga resursgrupper, och det är kommunerna som ska beställa själva utbildningen. Tanken är att de här grupperna ska finnas till som en extraresurs när kommunens och andra myndigheters krishantering inte räcker till. Men det är bara tre av sex kommuner i Halland som valt att utbilda grupper, och det är bara en kommun, Kungsbacka som har ett fortsatt uttalat samarbete med gruppen.

Varför vill då resten av kommunerna inte teckna några avtal med resursgrupperna?

– I Falkenberg har vi valt att hantera den frivilliga resursgruppen som vilken resurs som helst i samhället. Hemvärnet har resurser och Röda Korset har resurser. Det finns många organisationer som har resurser till förfogande. Rent hanteringsmässigt från kommunens sida så ser jag inget behov av externa resurser idag, säger Patrik Annevi, säkerhetsansvarig i Falkenbergs kommun.

Om man skulle få behov av externa resurser, ser du det som ett hinder att ni inte har ett avtal då?

– Nej. Det är att gå in och teckna avtal när händelsen uppstår, säger Patrik Annevi.

– Att inte ha en resursgrupp kan ju innebära att man kan ha lite svårt att få vissa saker gjorda, beroende på att det saknas personal, säger Lennart Rydén på civilförsvarsförbundet i Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".