Halland

Handels varslar om strejk

Idag varslade Handelsanställdas förbund om strejk 1 april. Hemköp på Brogatan i Halmstad, Kvantum i Varberg och skoföretaget Nilsson Group i Varberg är de halländska arbetsplatser som berörs.

Marika Andersson är förste ombudsman på Handels i Halland. 

– Vi har suttit i sex veckor och förhandlat. Handels har förhandlat och lagt fram sina bud och vänt och vridit på varenda sten för våra avtalskrav, men på Svensk Handel är det nollbud hela tiden och på alla punkter. Man har inte kommit med någonting, säger hon.

Vad säger ni om det?

– Sätter man sig på ett förhandlingsbord har ju båda parterna ett utgångsläge att man ska förhandla och det är ett givande och ett tagande. Men här har vi inte fått någonting, säger Marika Andersson.

Är det så att ni vill få bästa möjliga avtryck, det vill säga sätta broms på påskhandeln med varslet?

– Ja självklart. Jag menar det här är vårt vapen i avtalsrörelsen och det tar vi till. Det vet nog de flesta handlare också att skärtorsdagen är den största dagen på hela året.

Vad har dina medarbetare sagt?

De är taggade och de vet också om att det inte är bara för dem själva de strejkar, utan de strejkar för alla 150 000 handelsmedlemmar. En för alla, alla för en, det är en otrolig kampanda, det ska man veta.

Hur sannolikt är det att det verkligen blir strejk?

– Förutsättningen för vår del är självklart att vi inte ska råka ut för att behöva gå ut i strejk. Men som det ser ut nu, har man förhandlat i sex veckor och inte fått något bud så är det troligt att det kan bli en strejk, säger Marika Andersson.


Nilson Group med huvudkontor i Varberg är uttagna i strejkvarslet. Härifrån centrallagret servas 200 skobutiker i Sverige - butiker som också berörs mera direkt, eftersom de är varslade om blockad.

– Det kan innebära att våra kunder kommer att ha svårt med tillgängligheten till butikerna, säger hon, säger Else Marie Lång, avtals - och arbetsrättschef på Nilson Group.

Därför att det kommer stå strejkvakter utanför?

– Ja, det är väl så intentionen är när man lägger i blockad, att det kommer att finnas strejkvakter utanför butikerna.

– Strejken skulle slå ganska hårt för vi har en långhelg med påsken, många människor vill ut och handla när man är ledig, säger Else Marie Lång.

Hur ser du på möjligheten att ni kommer att slippa en blockad och en strejk?

Det hoppas jag verkligen, det pågår ju intensiva förhandlingar från båda håll idag så jag hoppas verkligen att det blir så, säger Else Marie Lång, avtalschef på Nilson Group i Varberg.