Tio åtalas i Falkagårdsrättegång

I dag började den omfattande rättegången i det så kallade Falkagårdsärendet som har flyttats till säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt. Tio personer står åtalade, misstänkta för ett trettiotal brott.

Fjorton av åtalspunkterna, däribland försök till mord och grovt vapenbrott, riktar sig mot tre bröder, 19 till 25 år gamla. Förundersökningen har pågått sedan i höstas och brottsutredningen omfattar cirka tusen sidor.

– Idag har vi påbörjat åtalet om händelsen som inträffade på Ormvråksvägen i slutet av augusti. Vi har läst upp våra yrkande och de tilltalade har angett sin inställning. Och vi har påbörjat sakframställan i målet, säger Marie-Louise Eskilstorp.

Och de tilltalades inställning är?

– De förnekar brott.

Rättegången hålls i en säkerhetssal, har det påverkat hur intresset har varit?

– Det är möjligt att det har påverkat.

Hur ser du på hotbilden?

– Med tanke på tidigare incidenter som har varit i ärendet är det bra att man håller förhandlingarna i en säkerhetssal, säger åklagare Marie-Louise Eskilstorp.

Den incident Marie-Louise Eskilstorp menar gällde ett hot som riktades mot henne själv under en av häktningsförhandlingarna. Rättegången beräknas kräva mellan 20 och 25 arbetsdagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista