Misstänkta ändrar sig i sprithärva

En långkörare i rättegångssalen tog sin start idag. Vid Jönköpings tingsrätt står tolv personer inför rätta för inblandning i den omfattande sprithärvan som rullades upp sedan polisen gjort husrannsakan i en veritabel spritfabrik utanför Varberg.

Tiotusentals liter sprit tillverkades där som sedan såldes vidare via en distributionskedja med bas i Småland. En verksamhet som omsatt miljonbelopp. Idag började flera av de misstänkta med att ändra sig och erkänna en del av det de står åtalade för. Åklagare Klas Lööf var nöjd med inledningen.

- Det flyter på bra. Vi har börjat spela samtal som är den huvudsakliga delen av bevisningen, säger han.

Enligt bevisprotokollet så kommer du spela upp 120 samtal?

– Ja, någonting sådant är det, säger Klas Lööf.

Kommer det räcka med arton dagar?

– Planeringen är  elva dagar, som det ser ut nu. Förhoppningsvis räknar vi med att det ska hålla för vi har även räknat in lite reservdagar.

Det kommer gradvisa erkännanden, vad säger du om vad de har sagt hitills?

– Vi har inte hört dem än, vi har bara hört deras försvarare redovisa inställningen. Där var det lite nyheter som vi nu kommer att analysera, säger åklagare Klas Lööf.

Det rapporterade P4 Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".