Laholm

Åke friades efter dödsbranden

Igår friades 67-årige Åke Johansson efter en dödsbrand i hans husvagn i Skummeslöv sommaren 2008. Åkes fru omkom i branden och åklagaren åtalade honom för allmänfarlig vårdslöshet och vållande till annans död.

Igår kom tingsrätten fram till att ogilla åtalet helt och alltså fria Åke Johansson, som i över ett och ett halvt år har haft misstankarna som ett ok hängande över sig.

– Den har varit jobbig emellanåt. För jag har varit påmind hela tiden. Det har alltid kommit något nytt. Rättegång, polisförhör och skriverier i tidningarna. Det har varit jättemycket, säger Åke Johansson.

Hur tänkte du när du fick vet att du var misstänkt?

– Det fick jag ju rätt så tidigt. Jag hade ju min version och de hade sin.

Sen kom ju åtalet, vad tänkte du då?

– Ja vad ska jag tro. Jag fick ju ingen upprättelse före rättegången. Det fick jag först när jag fick domen. Det har varit tungt ända fram till rättegången.

Hur har detta påverkat ditt sorgearbete?

– Jag har knappt hunnit ha något sorgearbete. Allting annat har påverkat. Polisförhör och skriverier i tidningarna och sen blev min dotter sjuk. Så det har varit mycket som hela tiden påmint om det som hänt.

Hur kommer den friande domen påverka hur du går vidare?

– Glömma kan man väl aldrig. Men det bleknar kanske lite nu. Jag får ju aldrig tillbaka Lena vad jag än gör. Så jag måste ju försöka gå vidare nu. Nu kan jag gå vidare lättare, säger Åke Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista