Ivan Daza, grundare av blatteförmedlingen, på Halmstadbesök Foto: Johan Davidsson
Halland

Så skapar mångfald tusentals jobb

Högskolan i Halmstad besöktes i dag av en entreprenör med banbrytande verksamhet och stora mål. Ivan Daza, grundare av Blatteförmedlingen och Jobbanken föreläste om hur Sveriges näringsliv kan skapa 100 000-tals arbetstillfällen.

Att bara debattera mångfald räcker inte. Teorin måste slå  igenom i praktiken, menar Ivan Daza.

Först när en företagsledare inser att verksamheten fungerar bättre - och får högre konkurrenskraftighet  - med mångfald kommer företagsledningen att fatta beslut i den riktningen.

– Så länge det bara är en debatt om vad som är bra för att vara rättvis händer ingenting alls. Men när man kopplar det till affärsnytta blir det prio, säger han.

Om ditt sätt att se på arbetsmarknadens skulle slå igenom stort, hur skulle den förändras då?

– I dag är det 4,2 miljoner människor som jobbar och om det här slog igenom så skulle vi vara kanske 600 000 -700 000 till som jobbar.

Det låter som en väldigt enkel lösning?

– Det är en enkel lösning i teorin. I praktiken har vi med oss fördomar och vilja till förändring. Kopplingen till affärsnyttan är oerhört avgörande om man vill nå fram till vilken ledningsgrupp som helst i det här landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".