Halland

Experter varnar för kadmiumspridning

Experter från Kemikalieinspektion och Jordbruksverket varnar nu för att det giftiga ämnet kadmium kan spridas i ökad omfattning på svenska åkrar. Detta efter att skatten på konstgödsel togs bort vid nyår.

Kadmium finns i det vanliga fosfatgödslet. Men Lennart Nilsson, ordförande i LRF i Halland, tror inte på någon ökning i Halland:

– Vi har väldigt mycket djur i Halland, och har man mycket djur så får man mycket fosfor med naturgödslet. Alltså köper vi inte så mycket fosfor så fortfarande tror jag att det är en lite risk.

Kadmium förbjöds redan för 30 år sedan som färgämne i bland annat barnleksaker. Det orsakar njurbesvär och benskörhet och är cancerframkallande. Det är extra farligt för kvinnor, eftersom det också sätter ner fertiliteten.

Kadmium finns naturligt i svenska jordar i höga halter jämfört med många andra länder. Talar inte det för att behålla en maxgräns för hur mycket kadmium som får finnas i konstgödslet?

– Det är jätteviktigt att vi inte tillför med mer kadmium än absolut nödvändigt och utifrån det vädjar vi från branschen att man tittar på det när man köper gödsel, säger Lennart Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".