Halland

Fiskeområde ska rädda fisket

Som ett av fyra områden i Sverige har Halland fått klarteckan från Fiskeriverket för att bilda "Fiskeområde Halland". Detta ska ge möjlighet till ett samlat grepp om fiskenäringen i länet för att rädda den från sotdöden hoppas Göran Karlsson ordförande för Region Halland.

– Kärnan i det är att vi skapar ett område som ger oss möjligheter att jobba mot EU och söka EU-projekt och EU-pengar för att utveckla fisket och fiskets binäringar, säger Göran Karlsson.

Bakom ansökan att få bilda Fiskeområde Halland står Region Halland och Länsstyrelsen, Marknad Varberg och företag och organisationer inom den halländska fiskenäringen, alltifrån yrkesfiskarna till Fladenbåtarna och sportfiskare.

Ett antal olika projekt har tidigare drivits av både Länsstyrelsen och Region Halland för att till exempel utveckla fångsmetoder och marknadföring av halländskt fångad fisk.

Men eftersom länets fiskeflotta minskat kraftigt de senaste åren vill det till ett samlat grepp och nya vägar för att vända utvecklingen, säger Göran Karlsson och sätter stora förhoppningar till det nya Fiskeområde Halland.

– Vi får helt andra förutsättningar att jobba dels med fisket men också med förädlingsledet. Vi känner oss väldigt nöjda och jag var och träffade fiskarna i samband med deras årsmöte och de var förväntansfulla inför att få bilda fiskeområdet, säger Göran Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista