Kungsbacka

WEG tjänar på höjd koldioxidskatt

WEG Scandinavia i Kungsbacka är ett av de företag som har mest att vinna på en höjd skatt på koldioxid. Det anser den grön-liberala tankesmedjan Fores i en rapport som släpptes nyligen.

WEG:s platschef, brasilianaren Wesley Nascimento, håller med om att här finns en stor marknad eftersom många nordbor bryr sig om miljöfrågor.

-- Visst många skandinaviska företag bryr sig om miljö- och klimatfrågor, så det kommer naturligt, säger Wesley Nascimento.

WEG Scandinavia i Kungsbacka är ett av exemplen på små och medelstora företag som har mest att vinna på om det blir dyrare att släppa ut klimatpåverkande koldioxid, som allianspartierna har sagt att det ska bli.

Enligt en studie från tankesmedjan Fores så har företag som arbetar med klimatvänlig teknik chans att tjäna kanske 30 miljarder kronor om året. Från Skandinavienkontoret i Kungsbacka säljer WEG framför allt elmotorer till exempelvis pumpar och ventilation.

Det brasilianska bolaget växer i hela Europa och även här, med nuvarande koldioxidskatt. Oavsett den så ställer EU från och med nästa år högre krav på att elmotorer ska vara effektiva - och där öppnar sig förstås en marknad - till exempel för den meterlånga grönmålade högeffektiva motor som står i en trälåda på lagret.

– Den har den högsta effektiviteten på marknaden idag, säger Wesley Nascimento.