Positiv respons på videoförhör

Många verkar nöjda med införandet av vittnesmål som sker på video i hovrätten. I en undersökning som Hovrätten i Göteborg har gjort har ett drygt sextiotal personer svarat och de allra flesta verkar som sagt nöjda med de nya rättegångarna som innebär att bara videoinspelade förhör används i hovrätten.

Men ibland verkar information om det nya arbetssättet inte riktigt ha nått fram. 

– Det är ju inte bra att några har kommit hit och inte förstått att förhöret från tingsrätten ska spelas upp. Och sedan har vi fått indikationer på att målsäganden inte känner till förhandlingarna här, och det är ju möjligt att det bland en del av dem finns en uppfattning om att de faktiskt skulle velat komma, säger Helena Åhlén.

Reformen En modernare rättegång infördes för ett och ett halvt år sen, och meningen var att öka rättssäkerheten och bespara brottsoffer och vittnen ett andra besök i rätten.

Advokater och en del åklagare i undersökningen har varit kritiska mot att den åtalades begränsade möjlighet att komma till tals i hovrätten, något som skulle kunna påverka rättssäkerheten.

De åtalade själva har ofta varit positiva till att slippa förhöras igen.

– Men det finns de som har gett uttryck för att de inte fick lämna en riktigt bra version i tingsrätten och att de inte heller då fick komma till tals här i hovrätten som de kanske hade önskat, säger Helena Åhlén.

Rapporten från undersökningen ska nu läsas av de anställda på hovrätten och Helena Åhlén hoppas på en fortsatt diskussion kring vad de kan göra för att bli bättre i sitt arbete och bemötande.

Det rapporterade P4 Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista