Halland har fått godkänt för att bli eget fiskevårdsområde. Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Många nya satsningar för fisket

Halland och Kattegatt har till sist blivit ett eget fiskevårdsområde. "Äntligen" säger ordföranden för Hallands Kustfiskare, Viking Bengtsson.

– Det har varit lång väg dit, dessutom är vi idag äntligen i den situationen att hela västkusten är fiskeområden, säger Viking Bengtsson.

Vad skulle ni använda mer EU-pengar till?

– En bit är ju att vi börjar med upplevelsenäringen, att vanligt folk ska kunna följa med ut exempelvis en natt på sommaren och ligga och dra havskräfta. Att få vara med och uppleva hur det professionella fisket går till.

Fler projekt?

– Det är så att skaldjursfisket är en del av framtiden för fisket här nere. Och utifrån det har vi skissat på ett projekt för att göra en inventering av skaldjur i Kattegatt. Men vi vill även göra en inventering på olika fiskeplatser så att vi inte får den situationen att burfiskare och trålfiskare konkurrerar med varandra, säger Viking Bengtsson.

– Ett projekt som vi pratat om i många år är att vi vill ha ner en kompetens och få en liten marinbiologisk station i Halland. Och det som är viktigt för oss allihop och det är att vi har en riktig marknadsföring så att våra produkter kommer ut på marknaden. Här finns pengar för det unikt Kattegatt halländska.

Om ni får mer EU-pengar, vad hjälper det om inte fisken räcker till?

– Vad som är viktigt är att vi ska kunna förmera vår utkomst utifrån det fiske vi redan bedriver, säger Viking Bengtsson, ordföranden för Hallands Kustfiskare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".