Falkenberg

Ljus framtid för Fontänhuset

Falkenberg kan komma att få behålla sitt Fontänhus, med verksamhet för personer med psykisk ohälsa. Socialnämnden tog idag ett beslut som blir det första steget i Fontänhusets fortsatta verksamhet.

– Vi beslutade med enlighet med förslaget, det vill säga 1,1 miljon har vi beslutat om, säger Rie Bolund, ordförande i socialnämnden.

Fontänhuset har fått Föreningsbidrag från socialnämnden i flera år. Men inför det här året valde socialnämnden att anlita en utomstående revisor för att granska Fontänhusetsverksamhet och ekonomi. Enligt socialnämnden har det kommit fram att det finns anledning att tvivla på om Fontänhuset verkligen klarar sin ekonomi även om de får ekonomiskt bidrag från Socialnämnden.

Resultatet av granskningen var positivt och gjorde att socialnämnden beviljade bidrag, men det finns fortfarande tvivel när det gäller den långsiktiga budgeten.

– Där uttalar sig revisionen om att de är osäkra på det, de kan inte bedöma det. De kan konstatera att de har högre utgifter än vad man har inkomster, säger Rie Bolund.

Fontänhuset är i behov av fler bidrag för att få verksamheten att gå runt. De har sökt ytterligare 1,7 miljoner från Falkenbergs kommun. Det bidraget ska kommunens ledande politiker ta ställning till under våren. Fontänhusets verksamhet hänger alltså på en skör tråd och socialnämndens besked var välkommet.

– Om vi hade fått nej på detta så hade det blivit en nedläggning, omedelbart. Nu är detta ett bra steg i rätt riktning, säger Fontänhusets ordförande, Jan Ertsborn.

För en dryg månad sedan varslade Fontänhuset alla sina sex anställda om uppsägning på grund av att pengarna tagit slut. Idag kom alltså besked om nya pengar, men jobben hotas fortfarande.

– Just nu ligger varslet kvar. Vi har i dagsläget inte tagit något beslut om hur vi ska agera, utan vi får samråda inom styrelsen hur ska göra just nu de allra närmaste veckorna, säger Jan Ertsborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".