Halland

Elever kan tvingas vara hemma

Skolorna ska också kunna dela ut skriftliga varningar och till och med stänga av elever från grundskolan. Det är en av förändringarna i regeringens nya skollag som ska träda i kraft nästa år.

Att skolan ska införa den här typen av bestraffning är inte linje med hur skolchefen i Kungsbacka Staffan Hallström tycker att det ska vara.

– Avstängning från skolan ger en konstig signal. Om en elev inte sköter sig så stänger vi av eleven från det som vi egentligen vill där  eleven ska vara nämligen i skolan, säger Staffan Halllström.

– Det måste naturligtvis finnas tydliga regler. Om någon missköter sig måste det få konsekvenser på något sätt. Jag tycker inte kanske att en elev som ska stanna hemma är den optimala lösningen.

Med den nya skollagen får vi en skola med högre kunskapskrav och bättre studiedisciplin, menar utbildningsminister Jan Björklund. Det blir skärpta krav på lärare, bara de med utbildning ska får fast tjänst och dessutom öppnas för en karriärsväg genom att lektorer återinförs i skolan. En lärare med viss akademisk nivå ska automatisk bli lektor efter fyra års tjänst.

– Jag tycker också att det finns behov av lektorer. Vad jag vänder emot är att en tjänsten som lektor sker med automatik, säger Staffan  Hallström.

Skolor ska med den nya lagen ha möjlighet att skapa profilklasser, med till exempel klasser för elever med särskild begåvning i matematik. Det blir som en slags elitklasser för studiebegåvad barn.

– Speciellt om det blir väldigt många klasser. Men kan man bara hantera det bra så är det inget stort problem. Från årskurs 7 låter dock väldigt tidigt, säger Staffan Hallström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".