Sylve Andersson och Holger Andersson. Foto: Johan Davidsson/SR Halland
Halmstad

Bara en brandman på dagtid

När Räddningstjänsten i Simlångsdalen i Halmstads kommun rycker ut i framtiden så blir det bara med en person under dagtid. Sylve Andersson och Holger Andersson får turas om att åka ensamma när larmet går.

En försämrad service för de som bor i närheten men en naturlig konsekvens arbetsmarknaden i Simlångsdalen.

– Det är för lite arbetstillfällen i Simlångsdalen och därför är vi tvungna att gå ner från tre till en man på dagtid. Vi kan inte garantera mer än en mellan 6 och 18, säger Sylve Andersson, en av deltidsbrandmännen i Simlångsdalen.

För att ha en fungerande verksamhet på dagtid måste brandmännen ha ett arbete så nära stationen att de kan ge sig ut därifrån på fem minuter efter ett larm. Men det finns inte tillräckligt många att tillgå i Simlångsdalen, I juni går en av brandmännen i pension, Samtidigt har en av de största arbetsgivarna i Simlångsdalen, Cresto, flyttat till Halmstad, och då tappade räddningstjänsten ytterligare en person som kunde rycka ut på dagtid.

När det kommer ett larm på dagtid kommer de istället att få rycka ut själva, som så kallade förstainsatspersoner.

– Risken är att man kan känna sig väldigt otillräcklig. Det är ju inget roligt scenario. Kör vi mot Halmstad tar det inte så lång tid men kör vi mot Ljungby är det värre. Då tar det längre tid innan Halmstadsstyrkan kommer.

Sylve Anderssons brandmanskollega Holger Andersson blir också förstainsatsperson.

– Det man kan göra är att observera på olycksplatsen vad som hänt och rapportera tillbaka till SOS. Man kan ge rapport till efterföljande styrkor och ge exakt positionsangivelse var olyckan hänt. Man kan också vända styrkor om det inte är så allvarligt.

Både Sylve och Holger har varit med och tagit fram förslaget att inför enmansinsatsen. De tycker båda att det är bättre än alternativet, nämligen att ta bort räddningstjänsten helt i Simlångsdalen.

– Vi vill ju att samhället ska må väl och växa och frodas och att släppa brandkåren helt på dagtid är ju ingen bra utveckling. Halmstad är ju med på noterna. Och har vi tur och något företag etablerar sig så kan vi gå tillbaka tre till man igen, säger Sylve Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".