Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Laholm

Medlare ska lösa kommunkonflikt

Per Asklund. Foto: SR Halland

Kommunrådet Per Asklund och kommundirektören Kristiina Kosunen Eriksson i Laholm har idag talat ut med varandra om de samarbetssvårigheter de två haft under senare tid.

Att relationen varit frostig mellan kommunens högste politiker respektive tjänsteman har fått en del andra politiker att tala om risker för hela Laholms kommun. Men den oron delar inte Kristiina Kosunen Eriksson.

– Den situationen att vi har olika uppfattningar, den känner jag mig inte orolig för. Vi har haft ett väldigt konstruktivt och givande samtal tidigare idag. Och Laholms framtid är väldigt, väldigt positiv, säger Kristina Kosunen Eriksson.

När Kristiina Kosunen Eriksson tillträdde som kommunchef var hon Per Asklunds kandidat, och han gjorde henne också till kommundirektör. Men under senare tid har samarbetet kärvat och idag ledde det till att de två talade ut med varandra. Och liksom Kristina Kosunen Erikson tycker Per Asklund att det var ett bra samtal.

– Nu är bägge medvetna om att det här är inte bra och att vi måste göra någonting åt det. Och för att göra det på snabbaste och bästa sätt ska vi ha hjälp och då ska vi någon form av katalysator. Så det här är inte så allvarligt som vissa vill göra sken av, säger Per Asklund.

Det finns de som säger att Kristiina Kosunen Eriksson har ett temperament som kan leda till oövertänkta, väl skarpa uttalanden.

– Jag är ju till min person sådan så att jag är rak och jag är relativt snabb i kommentarer. Min tydlighet tror jag är till en fördel bland medarbetare, chefer och förtroendevalda så man behöver ju inte tvivla på vad jag tycker. Jag har också en spontan sida och det är klart att den kanske inte passar alla, säger Kristiina Kosunen Eriksson.

Nu ska Per Asklund och Krstiina Kosunen Eriksson fortsätta sin dialog för att undanröja fortsatta konflikter med hjälp av vad Asklund kallar en katalysator - och det inom kort.

– Det här har högsta prioritet så någon gång under nästa vecka ska vi vara igång, säger Per Asklund.

Efter samtalet med Per Asklund, vad tror du om de framtida möjligheterna att jobba ihop med honom?

– Jag ser framtiden an med tillförsikt, säger Krstiina Kosunen Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".