Foto: Lars Salomonsson/SR Halland
Halland

Dyr nota för den svåra vintern

Den här vintern har slagit alla tidigare rekord när det gäller frys- och snöskador på byggnader i Halland. Det visar statistik från Länsförsäkringar.

En som drabbades av vintern är Lars Paulsson i Gräsryd mellan Östra Karup och Hasslöv där Skåne och Halland möts. Delar av hans lagårdstak rasade ner av snötyngden i februari. I byggnaden fanns det sex kalvar.

– Som tur var fanns det en mur som höll uppe takstolarna och det blev en ficka som räddade kalvarn. Taket har stått i 35 år så det  har klarat många hårda vintrar tidigare, säger Lars Paulsson.

Runt 80 takras eller andra snötrycksskador finns registrerade i Länsförsäkringars statistik. Och ännu värre är det med frysskadorna, där rör sprungit läck i framför allt fritidshus. Nästan 200 skador har inträffat i år mot normalt en tionddel, berättar Lena Nilsson, skadechef på Länsförsäkringar i Halland.

Och redan har några översvämningsskador rapporterats, trots att den stora vårfloden ligger framför oss. Så fler är att vänta. Men den långa, kalla och snörika vintern har inte bara drabbat fastigheter. Betydligt fler trafikolyckor än normalt har inträffat. Inte så allvarliga, men bilar har kanat in i varandra eller i till exempel stolpar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".