Val i Halland

Halland röstar regionalt

Höstens val i Halland innebär en nyordning som förhoppningsvis kommer att ge Halland mer tyngd i kontakterna med både EU och staten i framtiden. Vårt landstingsval ersätts nämligen av ett val till regionen.

Det kommer fortfarande att heta landstingsval en gång till, men i praktiken väljer vi till det nya Regionfullmäktige. Det är en förändring som det kanske inte är helt lätt att hänga med i.

Ibland har man kallat landstingsvalet det glömda valet, eftersom det ofta hamnar i skymundan av kommunalvalet och riksdagsvalet. Det kan tyckas vara konstigt eftersom hälso- och sjukvårdsfrågorna är så viktiga för oss.

Men det finns fler frågor som är angelägna och lämpliga att sköta regionalt, i större sammanhang än kommunen, men mindre än riksdagen, och det är därför man vill prova med regioner. Skåne och Västra Götaland har varit försökslän och när man nu går in i permanenta regioner får även Halland och Gotland vara med.

Historien bakom det är ganska lång, men ingen har väl missat att det var tal om att dela Halland. Det handlade i grunden om att den här mellannivån inte kunde vara hur liten som helst. I alla fall inte enligt dem som utredde frågan. Men hallänningarna satte sig på tvären och visade på alla tänkbara sätt att Halland är fullt kapabelt att klara sig själv, trots sina bara sex kommuner.

Därför står vi nu här inför det första valet där vi ska rösta på en församling som ska fatta beslut om mer än bara sjukvård.

– Bakom det här lite kryptiska uttrycket regional utveckling så är det en mängd olika frågor. Det är trafik, kollektiv trafik, väginvesteringar, järnvägsinvesteringar, näringslivsfrågor, folkhälsa, kultur och så vidare. Det är en mängd frågor som ska samsas och spela ihop med hälso- och sjukvården, säger Christer Andersson är utvecklingschef på region Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".